Rode kool ovenschotel

Ingrediënten:

  • 1 rode kool
  • 1 ui in halve ringen
  • 300 gram gehakt
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 laurierblad
  • 500 gram aardappels geschild en in grove stukken
  • 50 ml melk melk
  • 1 grote appel in blokjes
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 50 gram belegen kaas geraspt
  • boter om in te bakken plus klontje roomboter voor in de pure

Bereiding:

  • Haal de buitenste bladeren van de rode kool af en snijd de kool in vieren. Verwijder de harde, witte kern en snijd in reepjes. Was de rode kool en snijd een appel in stukjes.
  • Smelt een klontje boter in een pan en doe de rode kool, appel en wat zout en peper erbij. Voeg 150 ml water toe en laat de rode kool koken met deksel, zo’n 20 tot 30 min.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  • Verhit een klont boter in een grote koekenpan en bak hier de uien in aan. Doe het gehakt erbij en bak dit kort rul. Voeg 100 ml bouillon, peper en eventueel laurierblad toe en laat dit 10 minuutjes sudderen op laag vuur.
  • Kook ondertussen de aardappels gaar. Giet de aardappels hierna af en stamp ze fijn. Meng de gestampte aardappels met een scheut warme melk, zout en peper.
  • Verwijder het laurierblad en verdeel het gehaktmengsel over de boden van de ovenschaal.
  • Verdeel hierover rodekool met de appel.
  • Dek dit af met de aardappelpuree. Bestrooi de schotel tot slot met paneermeel en geraspte kaas. Verwarm de schotel 25 minuten in de oven.