Hete bliksem gratin

Ingrediënten:

  • 250 gram kruimige aardappels
  • 1 zoete aardappel
  • 200 gram Hereford rundergehakt
  • 1 ui
  • 3 middelgrote zoete appels
  • 60 gram spekreepjes
  • handje geraspte kaas
  • 20 gram boter

Bereiding:

Schil de aardappelen (en zoete aardappel), snij in stukken van gelijke grootte en kook in 20 minuten gaar.

Pel en snipper de ui en fruit dit aan in een pan met een beetje olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak deze rul. Bestrooi naar smaak met peper en zout. Vet een ovenschaal in en verdeel het gehaktmengsel over de bodem.

Schil de appels, snijd de helft in partjes en de andere helft in blokjes. Verhit een koekenpan zonder olie, voeg de spekreepjes toe en laat 2 minuten bakken in het eigen vet. Voeg de blokjes appel toe en bak 5 minuten mee.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Giet de aardappels af en stamp tot een grove puree. Roer het appel-spekmengsel erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de stamppot op het gehaktmengsel en strijk de bovenkant glad. Leg de partjes appel op de stamppot. Les de klontjes boter erop en strooi de geraspte kaas eroverheen.

Bak in de oven voor 20 minuten tot de appels mooi bruin zijn.

EETSMAKELIJK!