Hartige kerstkrans

Hartige kerstkrans met gehakt 

1 grote krans (+/- 8 personen)

3 eetlepels tomatenpuree
2 sinaasappels
3 rollen vers bladerdeeg
1 kilogram Hereford gehakt
1 ei
1 ui
1 eetlepel paneermeel
1 paprika
1 prei
1 takje rozemarijn
snuf paprikapoeder
1 teen knoflook
50 gram feta kaas
handje pecannoten

Verwarm de oven op 200 °C en bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd de ui en knoflook fijn. Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak fijn. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en rozemarijn voor 3 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Haal van het vuur.

Snijd de paprika in kleine blokjes en de prei in halve ringen. Hak de pecannoten in stukjes. Kneed in een kom het gehakt samen met de paprika, prei, paneermeel, paprikapoeder, ¾ van de pecannoten, de rasp van 1 sinaasappel en peper en zout naar smaak. Als het ui-mengsel een beetje is afgekoeld, kneed je ook deze door het gehakt.

Snijd het bladerdeeg tot een langwerpige lap van 80×16 cm. Plak hiervoor stukken bladerdeeg aan elkaar (druk de naadjes goed aan).

Rol het gehakt tot 3 dikke worsten van 4 cm dik en 25 cm lang. Leg de worsten achter elkaar op het bladerdeeg en kruimel de feta erover. Vouw de bladerdeeg om het gehaktmengsel heen. Druk de naden weer goed aan. Maak nu een ronde krans van het geheel en zorg dat de naad aan de onderkant van de krans zit. Leg op de bakplaat.

Versier de krans door vormpjes van het overige bladerdeeg te maken, zoals bijvoorbeeld hulstblaadjes. Druk deze stevig op het bladerdeeg. Druk her en der nog wat cranberry’s in de krans om het af te maken. Klop het overige ei los in een kommetje en bestrijk de krans met het ei. Verdeel de overige pecannoten erover.

Bak in ongeveer 40 minuten goudbruin in het midden van de oven.

Versier de krans eventueel nog met takjes rozemarijn en schijfjes sinaasappel.