Boeren erwtensoep

Ingrediënten uit onze Landwinkel: 

  • 500 gram spliterwten
  • 1 prei
  • 2 runderbouillonblokjes
  • halve knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 1 rookworst
  • 300 gram schouderkarbonade
  • 1 laurierblaadje

Ingrediënten uit eigen keukenkastje: 

  • 2 liter water
  • roomboter of olie
  • peper en zout

 

Bereidingswijze

Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Voeg de schouderkarbonade in zijn heel toe. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken, roer af en toe door.

Schil ondertussen de wortel, aardappel en de knolselderij en snijd deze in blokjes van ongeveer 1 cm. Pel de ui en versnipper deze. Snijd de prei in ringen en was deze goed.

Na ongeveer 1 uur koken zullen de spliterwten wat uit elkaar beginnen te vallen. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere. Roer een paar keer goed door om dit te versnellen. Je krijgt een groene massa.

Haal de schouderkarbonades uit de pan, snijd in stukjes en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer ½ uur zachtjes doorkoken tot de groente en aardappel gaar en wat geslonken is. Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze de laatste paar minuten door de erwtensoep en warm goed door. Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout.

EETSMAKELIJK!

 

Recept erwtensoep Eekhoeve Veenendaal