Hoe lokaal wil je ’t hebben…?

We gaan in Nederland steeds bewuster om met ons eten. Voedselverspilling is uit en de vraag naar verantwoord geproduceerde voeding neemt toe. Een goede ontwikkeling! Op de Eekhoeve maken we duurzame, gezonde voeding graag bereikbaar voor iedereen. Kom, ga met ons mee terug naar de basis. Beleef het boerenleven. Lekker lokaal, wel zo logisch.

De schappen in de Landwinkel liggen dagelijks vol met onbespoten groenten en fruit. Je vindt er van alles, net wat het seizoen te bieden heeft want alles komt van Hollandse bodem. Loop je iets verder door in de Landwinkel, dan kom je bij de vriezer met vlees. Ook dat vlees komt van de Eekhoeve. Je hebt daar ongetwijfeld de Herefords van de Heuvelrug weleens zien grazen. Met hun rode vacht en opvallende witte krullenkop zijn het prachtige verschijningen.

Herefords van de Heuvelrug
‘Herefords zijn rustige dieren met een vriendelijk karakter’, vertelt Leen Stam. Leen is veearts en part-time boer. Op vrijdag loopt hij vaak op de Eekhoeve rond om zijn kudde te verzorgen. Een deel van de kudde loopt op de Eekhoeve en een deel in een aantal natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt de Herefords ook in natuurgebied Kwintelooijen, bij het Egelmeer en langs de Slaperdijk tegenkomen.

Bierbostel van de stadsbrouwerij
We vroegen Leen hoe lokaal en duurzaam een Hereford rundvlees is. Want oké, de koeien lopen rond op de Heuvelrug, maar waar komt hun voedsel vandaan? Waar worden ze geslacht? Komt daar nog veel transport – niet zo duurzaam – bij kijken? ‘Goeie vraag!’, vindt Leen. ‘Maar ik kan je geruststellen. De Herefords die in natuurgebieden rondlopen, vinden hun voedsel in de natuur. Wanneer de dieren op de nominatie staan voor de slacht krijgen ze de laatste 3 maanden bierbostel bij gevoerd van de lokale stadsbrouwerij. Bierbostel is een restproduct van het bier dat in de stadsbrouwerij van Veenendaal wordt gebrouwen. Het is een eiwit- en energierijk prutje. De koeien zijn er dol op en het is erg gezond! Daarbij heeft het ook een positief effect op de kwaliteit van het vlees! Win-Win dus!

Diervriendelijk
Met regelmaat gaat er een Hereford rund naar de slachterij. Leen: ‘De Herefords worden bij een slachterij in Veenendaal geslacht. Deze slachterij voldoet aan het Beter Leven keurmerk. Het vlees – biefstuk, worstjes, gehakt… – gaat terug naar de Landwinkel van de Eekhoeve en komt hier in het vriesvak terecht. Hereford vlees heeft een heerlijke smaak en staat bekend om zijn malsheid en zachte structuur. Maar niet alleen die smaak maakt het vlees zo speciaal. Het bijzondere zit ook in de manier waarop de dieren worden gehouden. Ze worden op de Eekhoeve geboren, hebben daar een mooi leven, eten bierbostel van de lokale bierbrouwer en hun vlees wordt ook in Veenendaal verwerkt. Hoe lokaal wil je ’t hebben!’

 

Varkensvlees van de Eekhoeve
Ons varkensvlees komt van boeren van de Veluwe. De varkens worden geslacht bij Slachterij & Landwinkel Visser in Lunteren. Dit is een kleinschalige slachterij, waar varkens op een diervriendelijke manier worden geslacht. De varkens zijn scharreldieren, wat inhoudt dat zij meer ruimte hebben om rond te kunnen lopen.
Wil je meer weten over dit verhaal? Bekijk dan eens deze video en krijg een inkijkje bij één van de boeren en de slachterij.