80 jaar Eekhoeve

We vieren FEEST!

1943 was het jaar dat Kees Hardeman als boerenknecht kwam werken op de boerderij van Fam. Verkade. Niet veel later nam hij de boerderij over en was de Eekhoeve geboren.
Nu, 80 jaar en drie generaties later, is het bedrijf uitgegroeid tot een bijzondere plek voor jong en oud. Om dit te vieren kregen wij als Eekhoeve van onze collega’s een prachtig gegraveerd bankje cadeau!

Het verhaal begint bij opa Kees (Kees Hardeman). Door tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst te gaan als boerenknecht, hoefde Kees Hardeman niet naar een werkkamp in Duitsland. Toen meneer Verkade (eigenaar van de boerderij) overleed, nam Kees de boerderij over. Het begon allemaal met een paar koeien en kippen, waarvan Kees de melk en eieren huis aan huis verkocht. De boerderij groeide steeds meer en meer. In 1946 trouwde Kees met Sien. Samen kregen ze 3 zoons en 6 dochters.

Uiteindelijk was het Sien die de naam ‘Eekhoeve’ bedacht, vernoemd naar de eikenbomen rondom de boerderij.

In 1967 trad Gert in het bedrijf, één van de drie zoons, en in 1985 besloot ook één van de andere zoons, Arris, in het bedrijf toe te treden.

De producten van de boerderij kwamen steeds meer in trek en zo ontstond er eind jaren 80 een kleine winkel. Na 1995 werden er steeds meer producten uitgewisseld met boerderijwinkels uit de omgeving. Voorzichtig werden zo de eerste stapjes richting de huidige Landwinkel gezet.
In 1990 trad schoondochter en vrouw van Arris, Fijtje, in het bedrijf. Een aantal jaren later werd er begonnen met het organiseren van kinderfeestjes op de boerderij. Dit werd een grote trekpleister in Veenendaal.

In 1998 vond Kees Hardeman het genoeg geweest en droeg definitief het stokje over aan de nieuwe generatie. Helemaal weg te krijgen was hij niet, tot zijn 93ste was hij nog actief in de groentetuin. Waar iedereen hem kende als opa Kees.

In 2004 kwam er een nieuwe activiteit bij op de Eekhoeve; de zorgboerderij! Ook werd dit jaar de heerlijke eierroom geboren, nu ook wel bekend als het Veens Kaatje.

In 2006 ontstond hier op de Eekhoeve één van de eerste Landwinkels van Nederland. (Inmiddels zijn er al 90 Landwinkels door heel Nederland en groeit het nog steeds.)

Arris en Fijtje stichten samen een mooi gezin met 3 zoons en 1 dochter.

Tijd voor weer een nieuwe generatie. In 2011 trad zoon Wilco in het bedrijf. Gevolgd door dochter Tineke in 2014.

Waar Wilco de overkoepelde zorg over de inmiddels groot uitgegroeide zorgboerderij draagt en zorgboer is, nam Tineke het stokje van haar moeder over en werd verantwoordelijk voor de Landwinkel en het theehuis ‘bij Kees & Sien’, die dat jaar werd gebouwd.

Inmiddels wordt de Eekhoeve steeds uitgebreider en groter. Zo is er een uitgebreide moestuin en pluktuin, een vernieuwde Landwinkel, een ijsstal, speeltuin, kidsclub, heuvelrugtuin, vlees van onze eigen Hereford koeien, een eigen merk; Bijzonder en Puur en nog veel meer!
Wilco heeft 2 dochters en 1 zoon en Tineke een zoon en een dochter. Of zij uiteindelijk de vierde generatie Eekhoeve gaan worden? Dat is nog maar de vraag.

‘Natuurlijk lijkt het ons fantastisch als onze kinderen de volgende generatie Eekhoeve worden, maar dat is helemaal aan hen. Als ze maar doen wat ze leuk vinden. Ze zijn nu nog zo jong… En we zijn hier zelf ook voorlopig nog niet klaar, er liggen nog genoeg plannen!’, alsdus Tineke en Wilco.