Trots op onze Heuvelrugtuin!

Wist je dat we sinds maart dit jaar een stukje Nationaal Park op onze boerderij hebben? In samenwerking met stichting NPUH (Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug) hebben we de tuin omgetoverd tot een ware Heuvelrugtuin.

In een Heuvelrugtuin wordt gifvrij getuinierd en staan inheemse bomen, heesters en vaste planten. Inheemse planten zijn namelijk belangrijk, want deze hebben een unieke aantrekkingskracht op verschillende insecten die met uitsterven worden bedreigd. Naast insecten is het ook voor andere dieren noodzakelijk dat we in Nederland meer groen in onze tuin planten, zodat zij zich thuis voelen en niet nog verder verdwijnen.

“Een voorbeeldtuin moet een inspiratiebron zijn voor anderen. In de voorbeeldtuin laten we zien wat de mogelijkheden zijn met inheemse planten en wat het effect daarvan is op de inheemse fauna”, leggen Martin Bovenschen en Tidde de Vries, hoveniers bij De Eekhoeve, uit.

In onze tuin zijn we aan de slag gegaan met een waterpartij en hebben we schuilplaatsen voor dieren gecreëerd. Zo hebben we een broeihoop aangelegd, waarin ringslangen eieren kunnen leggen. Daarnaast hebben we ook een insectenhotel wat onderdak biedt aan bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, vlinders en bijen. Ons doel is om zoveel mogelijk insecten, vogels, amfibieën, reptielen en kleine dieren aan te trekken en hen thuis te laten voelen.

Geïnspireerd om ook aan de slag te gaan of gewoon benieuwd geworden? Je vindt onze natuurtuin tussen de moestuin en de pluktuin.

Ligt jouw tuin in of rond Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en ben je benieuwd geworden naar het project Heuvelrugtuinen? Hier vind je meer informatie over hoe je jouw tuin kunt omtoveren tot een Heuvelrugtuin!