Opening Heuvelrugtuin

Op woensdag 12 mei heeft wethouder Engbert Stroobosscher onze voorbeeld Heuvelrugtuin officieel geopend. Hiermee is het officieel de eerste voorbeeld Heuvelrugtuin van Veenendaal. Met het in de grond slaan van het paaltje mag de tuin rondom de Eekhoeve zich nu ook een Heuvelrugtuin noemen. De tuin is een plek met veel inheemse planten, het regenwater vindt z’n weg gemakkelijk de bodem in en veel soorten vogels en insecten voelen zich er thuis. Loop de volgende keer dat je de boerderij, landwinkel, theehuis of pluktuin bezoekt dus vooral ook even langs het nieuwe stuk Heuvelrugtuin! Zie je daar een mooie metselbij gebruik maken van het insectenhotel of een vogeltje badderen in de natuurvijver? Geef het dan door aan de medewerkers; zij houden graag bij welke soorten er allemaal op hun Heuvelrugtuin afkomen.

Uitleg over onze tuin:

Deze natuurtuin is in samenwerking stichting NPUH (Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug) en wordt de derde voorbeeld-Heuvelrugtuin. In een Heuvelrugtuin wordt gifvrij getuinierd en er staan inheemse bomen, heesters en vaste planten.

Wij willen dat onze natuurtuin/voorbeeldtuin een inspiratiebron is voor anderen. In de voorbeeldtuin willen we jullie laten zien wat de mogelijkheden zijn met inheemse planten en wat daarvan het effect is op de fauna. Onder andere voor insecten en vogels, maar ook andere dieren, is het noodzakelijk dat we in Nederland meer groen in onze tuin planten, zodat zij zich thuis voelen en niet nog verder verdwijnen.

Verder komt er dus in onze natuurtuin een waterpartij en schuilplaatsen voor dieren. Zo zal er een broeihoop worden aangelegd, waarin ringslangen eieren kunnen leggen. Ook zal er een insectenhotel onderdak bieden aan bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, vlinders en bijen. Ons doel is om zoveel mogelijk insecten, vogels, amfibieën, reptielen en kleine dieren aan te trekken en hen thuis te laten voelen.