Bloemen
Pluk jouw eigen boeket
Tijdens een wandeling door onze Pluktuin waan je je eventjes in een andere wereld. Een wereld voor kleuren en geuren en zonder gedoe. Laat de boel de boel, vul een emmertje met water en pak een bloemenschaar. Struin op je gemak langs de bloembedden en stel jouw eigen boeket samen. Afrekenen doe je in de Landwinkel. Enne… je mag jezelf best een beetje verwennen, hoor. Neem in de Landwinkel maar iets lekkers mee voor bij de koffie, dat heb je wel verdiend.


Ontelbare soorten bloemen
Van zo ongeveer eind juni tot begin oktober staan de bloembedden in de Pluktuin vol bloemen. Dan kan je er naar hartenlust bloemen plukken. Welke vind jij het mooist? De pioenrozen? De dahlia’s die je doen denken aan vroeger? Of misschien wel siererwtjes, die ruiken zo lekker. Maak jouw boeket af met goudsbloemen, gladiolen of duizendschonen. Daar word je vrolijk van!
Zo werkt het
In de maanden dat de Pluktuin in bloei staat is de Pluktuin open. We leven met de natuur, dus de exacte data kunnen verschillen. Je kunt van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur heerlijk komen plukken. Wandel het erf op en volg de bordjes ‘Pluktuin’.
- Bij de kraam in de Pluktuin ligt een schaartje voor je klaar. Vul een emmer met water bij het kraantje naast de kraam. Emmers en scharen zijn ook verkrijgbaar in de Landwinkel.
- Pluk alleen bloemen die in de moestuin en Pluktuin staan.
- Sla bloemen die te jong zijn over. Bloemen die dicht in de knop zitten – behalve de pioenroos - komen ook bij jou thuis niet meer uit.
- Blijf tijdens het plukken op de graspaadjes.
- Kinderen mogen alleen plukken onder begeleiding van een volwassene.
- Schik je bloemen tot een boeket en doe er een touwtje omheen. De diameter van het bindpunt bepaalt de prijs die je in de Landwinkel betaalt.
Prachtig hoe de natuur werkt
Zo’n Pluktuin onderhouden kost heel wat energie, dat begrijp je vast wel. Het hele jaar door zijn onze tuinmannen en deelnemers van de zorgboerderij er druk mee. Zelfs in de winter. Dan maken ze plannen voor het komende seizoen. In het voorjaar gaan de dahliaknollen de grond in en worden de andere bloemen gezaaid. En dan is het wachten tot de eerste groene sprietjes uit de grond komen, altijd een mooi moment! Vanaf zo ongeveer juli barsten de eerste dahliaknoppen open. Het heeft iets magisch, dat moet je echt zelf een keer beleven. Als alle bloemen na een druk plukseizoen zijn uitgebloeid, gaan de knollen en bollen weer de grond uit. Op een donkere, droge plek houden ze hun winterslaap. Een paar maanden later zitten ze dan vol nieuwe energie voor een nieuw seizoen. Prachtig hoe de natuur werkt, hè?
