Geschiedenis van de Eekhoeve

De historie van de Eekhoeve begon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kees Hardeman ging als boerenknecht werken op een boerderij aan de Dijkstraat. Gevolg hiervan was dat hij niet naar een werkkamp in Duitsland hoefde. (Als je in de voedselvoorziening werkte, werd je hiervan vrijgesteld). De familie Verkade (broer en zus) was op dat moment eigenaar van de boerderij. Na het overlijden van meneer Verkade, heeft Kees Hardeman de boerderij overgenomen.

Het boerenbedrijf begon met een aantal koeien en kipjes. De melk en de eieren van de dieren werden huis aan huis verkocht. Zo groeide de boerderij steeds meer. In 1946 trouwde Kees met zijn Sien Ploeg. Samen kregen ze 3 zonen en 6 dochters. Uit het creatieve brein van Sien kwam de naam Eekhoeve voort. Vernoemd naar de eikenbomen die rondom de boerderij staan.

Gert en Arris Hardeman

Kleintjes worden groot en Gert Hardeman trad in 1967 als 16-jarige jongen in het bedrijf. Naast dat er koeien en kippen op de boerderij waren, werd er ook een grote varkensstal gebouwd. In 1985 trad ook de jongste zoon Arris Hardeman in de voetsporen van zijn vader.

De producten van de boerderij kwamen steeds meer in trek en zo ontstond er eind jaren 80 een kleine winkel. Op de maandag-, woensdag–, en vrijdagavond werd uit de melktank en vanuit een kraampje streekproducten verkocht. De klantenkring werd groter waardoor het uitgroeide tot een boerderijwinkel.

Na 1995 werden er steeds meer producten uitgewisseld met boerderijwinkels uit de omgeving. Voorzichtig werden zo de eerste stapjes richting de huidige Landwinkel gezet.

In 1990 trad schoondochter en vrouw van Arris, Fijtje Hardeman - Verweij in het bedrijf. Fijtje kwam zelf ook van de boerderij dus wist al veel van het boerenleven af. Ook zij stichten samen een mooi gezin met 3 zoons en 1 dochter.  In deze tijd werd ook gestart met het verkopen van éénjarig perkgoed op de plek waar nu het theehuis staat.

Een aantal jaren later werd er begonnen met het organiseren van kinderfeestjes op de  boerderij. Dit werd een grote trekpleister in Veenendaal. Met de huifkar werden de kinderen opgehaald uit school en beleefden een leuke middag op de Eekhoeve. Waar ze heerlijk in de hooiberg konden spelen, een huifkartocht konden maken of skelteren op het skelterbaantje. En natuurlijk kon bij de dieren kijken niet ontbreken.

In 1998 vond Kees Hardeman het genoeg geweest. Hij gaf het stokje over aan zijn twee zoons en schoondochter. Maar weg te krijgen van de Eekhoeve was hij niet. Tot zijn 93ste was hij nog actief in de groentetuin. Waar hij al zijn ziel en zaligheid instak en iedereen hem kende als opa Kees.

Ontstaan van de zorgboerderij

In 2004 kwam er een nieuwe activiteit bij op de Eekhoeve; de zorgboerderij! Een collega-boer met een zorgboerderij in Barneveld kwam bij Arris Hardeman met een vraag. Eén van zijn deelnemers kwam uit Veenendaal en wilde graag wat dichter bij huis naar een boerderij. Zou dat wat voor de Eekhoeve zijn? Zo ging het balletje rollen.

In de begin jaren werd er samengewerkt met zorginstelling Abrona en een paar jaar later ging de Eekhoeve het zelf organiseren. Vanaf 2010 kwam er ook een speciale groep voor ouderen bij en inmiddels zijn we uitgegroeid tot ongeveer 100 deelnemers in de week.

In 2004 werd er ook begonnen met het zelf produceren en verkopen van Scharrelroom. Een heerlijke eierroom gemaakt van de eieren gelegd door de kippen op de Eekhoeve. Dit werd al gauw een grote hit in Veenendaal en omstreken. Later is de naam veranderd in ‘Veens Kaatje’. We maken heel veel liters eier-likeur per jaar en deze wordt door het hele land verkocht.

Ontstaan van de Landwinkel

In 2006 ontstond hier op de Eekhoeve één van de eerste Landwinkels van Nederland. Het idee kwam door het uitwisselen van boerderijproducten in de jaren 90. Inmiddels zijn er al 90 Landwinkels door heel Nederland en groeit het nog steeds. Arris Hardeman is actief betrokken geweest in het ontwikkelen hiervan.

De derde generatie Hardeman

De derde generatie Hardeman is op dit moment actief op de Eekhoeve. In 2011 trad zoon Wilco in het bedrijf. Hij draagt de overkoepelde zorg over de inmiddels groot uitgegroeide zorgboerderij en is onze zorgboer.

In 2014 trad dochter Tineke in het bedrijf. Zij nam het stokje over van haar moeder Fijtje en werd verantwoordelijk voor de Landwinkel en het Theehuis “Bij Kees & Sien” dat ook dat jaar gebouwd werd.

Het Theehuis werd gebouwd op de plek waar Kees ooit het hooi binnenhaalde en Sien vroeger de was deed. Hier wordt gekookt met verse producten van de boerderij en dat bleek precies te zijn wat er in Veenendaal nog ontbrak. Het is inmiddels uitgegroeid tot een gezellig druk en goed lopend Theehuis.